Dzisiaj napiszę o przysmaku austriackiej kuchni, czyli o torcie Sachera. Przepis został stworzony przez młodego cukiernika, Franza Sachera. Było to w XIX wieku. Tort Sachera był i nadal jest klasycznym deserem w hotelu Sacher we Wiedniu. Oczywiście istnieje wiele przepisów na tort Sachera, ale oryginalna receptura jest pilnie strzeżona. Tort jest obowiązkowym deserem dla większości turystów odwiedzających stolicę Austrii.
Tort Sachera jest czekoladowym tortem z marmoladą z moreli i polewą czekoladową. Tort powstał, kiedy w 1832 roku Klemens von Metternich zlecił swojej dworskiej kuchni stworzenie wyjątkowego deseru dla swoich wysoko postawionych gości. Powiedział swojemu szefowi kuchni, aby nie przyniósł mu wstydu. Szef kuchni był jednak chory i zastąpić musiał go jego uczeń, zaledwie 16-letni Franz Sacher. Tort bardzo smakował gościom, jednak nie od początku zyskał tak duże uznanie, jakim cieszy się dzisiaj.
Po latach spędzonych w Presseburgu i Budapeszcie Franz Sacher wrócił w 1848 roku do Wiednia, gdzie otworzył sklep delikatesowy. Jego najstarszy syn Eduard odbył swoją naukę zawodu u dworskiego cukiernika Demela i to dzięki niemu powstał tort Sachera w znanej dzisiaj formie. Tort był najpierw podawany u Demela, a potem w założonym przez Eduarda hotelu Sacher.
Nazwa „Original Sacher-Torte” jest strzeżona prawnie, odkąd pokłóciły się o nią cukiernia Demel i hotel Sacher. Dzisiaj „Original Sacher-Torte” można dostać w hotelach Sacher we Wiedniu i w Salzburgu, w kawiarniach Sacher w Innsbrucku i w Graz, w Sacher Shop w Bozen i w internetowym sklepie Sachera. Cukiernia Demel posługuje się nazwą „Eduard Sacher-Torte”.
Hotel Sacher sprzedaje rocznie około 360 000 tortów Sachera. Zużywa na to 1,2 miliona jajek, 80 ton cukru, 70 ton czekolady, 37 ton marmolady z moreli, 25 ton masła oraz 30 ton mąki.
Jeśli ktoś chce kupić cały tort Sachera, to dostanie go w specjalnym drewnianym pudełku. Najmniejszy kosztuje 21,90 euro, największy 44,90 euro.
Pod tym linkiem możecie obejrzeć galerię zdjęć:
Kiedy będziecie we Wiedniu, koniecznie spróbujcie tortu Sachera. Jestem ciekawa, czy rzeczywiście jest on tak wyjątkowy. Coś musi w nim być, skoro jest tak słynny na całym świecie.
Original Sacher-Torte w hotelu Sachera we Wiedniu
Franz Sacher (1816-1907)
Sacher-Shop we Wiedniu
cukiernia Demel we Wiedniu
Informacje i zdjęcia:
Mam straszną słabość do tego typu słodkości 😉 uwielbiam takie torciki, ciasta i inne takie 😉 Rzeczywiście nigdzie nie ma przepisu na ten tort? 🙂
Ja nie lubię w ogóle słodyczy, więc bym nie spróbowała, ale domyślam się, że osobom lubiącym ciasta ten tort musi smakować.
Przepis bez problemu znajdziesz w Internecie, z tym, że oczywiście nie będzie to oryginalny przepis, lecz zbliżony do oryginału, np. tutaj:
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-sachera
Osoby umiejące piec na pewno są w stanie skomponować dobry przepis.
Przyznam szczerze, że byłam w Wiedniu, ale tortu Sachera nie próbowałam. I bardzo tego żałuję, ale mam nadzieję, że będzie to pretekst do kolejnych odwiedzin Wiednia 🙂
Może akurat jeszcze będziesz mieć okazję, oby 🙂
Mnie ten tort wygląda na coś w rodzaju piernika. Byłem w Wiedniu wielokrotnie, ale nigdy go nie próbowałem, choć prawdą jest że tamtejsze słodkości są dość smaczne.
Rzeczywiście wygląda na piernik, jest to jednak tort czekoladowy 🙂
Tort wygląda wspaniale.:) Przypuszczam, że miałabym dość tej słodkości po 2 kęsach, ale kiedyś się skuszę, by chociaż sprawdzić czy jego legenda jest prawdziwa. Ze wszystkich składników najbardziej przemawia do mnie ta marmolada morelowa.:)
Podobno cały sekret tkwi w połączeniu składników 🙂
Jeśli mi się uda, to z pewnością o tym przeczytasz:D