Dzisiaj kolej na następny post z serii „W 80 blogów dookoła świata”. W styczniowym głosowaniu wygrał temat ulubionego deseru. Deser, o którym zdecydowałam się napisać, może być również głównym daniem – spotkałam się tutaj z oboma wariantami. Nie jest on również typowo niemiecki, ale bardzo w Niemczech popularny.

Są również różne przepisy, ja przedstawiam ten, z którym najczęściej się spotykam:

Zutaten: 

500 ml Vollmilch
125g Reis
30 g Butter
Zucker
Zimt

Zubereitung:

1. die Milch mit dem Reis aufkochen lassen, dabei ständig rühren
2. bei kleiner Flamme weiter kochen, bis der Reis weich ist
3. Butter zerlassen(in einer Pfanne)
4. dann den Milchreis mit Zimt, Zucker und Butter anrichten

To jest klasyczny przepis, ja jednak przygotowuję Milchreis inaczej. Używam mleka 0,1%, rezygnuję z cukru i masła. Milchreis posypuję cynamonem. Czasami mam ochotę na inny dodatek i przygotowuję Apfelkompott albo Kirschenkompott. Pamiętam, że kiedyś bardzo zaskoczyło mnie to, że w Niemczech kompot się je, a nie pije.

Taki Kompott w moim wykonaniu jest bardzo łatwy: po prostu kroję owoce i długo je gotuję 🙂 Smakuje bardzo właśnie z ryżem na mleku albo z jogurtem naturalnym.


I na koniec mały słowniczek: 

der Milchreis – ryż na mleku
der Reis – ryż
die Milch – mleko
die Hauptmahlzeit – główny posiłek
der Nachtisch – deser
etwas warm verzehren – spożywać coś na ciepło
etwas kalt verzehren – spożywać coś na zimno
die rote Grütze – deser z czerwonych owoców i soku owocowego, zagęszczony np. kaszą czy mąką ziemniaczaną
das Apfelmus – mus jabłkowy
der Zimt – cynamon
der Zucker – cukier
das Kompott – kompot
aufkochen – zagotować
ständig – ciągle
rühren – mieszać
die Flamme – płomień
weich – miękki
zerlassen – roztapiać
die Pfanne – patelnia
anrichten – przyrządzać

Zapraszam Was do „skosztowania” innych deserów przygotowanych przez blogerów kulturowo-językowych: 

CHINY
Mały Biały Tajfun – Yunnańskie desery

FRANCJA
Français mon amour –  Francuskie słodkości

Blog o Francji, Francuzach i języku francuskim
Słodki Paris brest

Madou en France – Crème brulée bez mleka
Creme brulee bez mleka

GRUZJA
Gruzja okiem nieobiektywnym – Orzechowe desery
Orzechowe desery

HISZPANIA
Hiszpański na luzie –
Przepis na pyszny i prosty placek: coca de llanda z Walencji

IRLANDIA
W Krainie Deszczowców
Jakimi deserami zajadają się Irlandczycy

KIRGISTAN
Czak czak, czyli na słodko od Podlasia do Azji Środkowej

NIEMCY
Językowy Precel
Niemieckie desery i ciasta

ROSJA
Blog o tłumaczeniach i języku rosyjskim
Desery najbardziej popularne w Rosji

STANY ZJEDNOCZONE
Specyfika języka
Amerykańskie pączki z dziurką

TANZANIA
Ulubiony tanzański deser

TURCJA
Tur-Tur Blog  Mój ulubiony turecki deser

Turcja okiem nieobiektywnym –
Kraina lodów

WIELKA BRYTANIA
Angielska Herbata – Słodka kwintesencja brytyjskiej sztuki kulinarnej

WŁOCHY
Studia, parla, ama
Słodko, coraz słodziej


W 80 blogów dookoła świata…

Co miesiąc zajmujemy się jednym, wybranym tematem. Zachęcam Was do poczytania notek na innych blogach. Sama idea akcji ma na celu porównanie – jak to jest w innych krajach? Przenosząc się na poszczególne blogi, można się tego dowiedzieć i trochę zwiedzić świat.

Jeśli ktoś prowadzi bloga językowego / kulturowego, to na Facebooku może dołączyć do naszej grupy:

Blogi językowe i kulturowe

Linki:

Milchreis klassisch

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2